Sipas hulumtimit të Lindstrom (2009), thot se nëse kombinoni një foto me një aromë të përshtatshme, ajo perceptohet dhe memorizohet më mirë..

Osterberg (2008) argumentoi se aroma mund të ketë një ndikim të fortë në ambient, humor dhe sjellje, por në mënyrë që ajo të jetë efektive, ajo duhet të jetë e lidhur qartë me shërbimin, situatën ose hapësirën. Duke parë deklaratat e mëposhtme, aroma ka një ndikim te njerëzit. Por ka ndikim vetëm kur njerëzit mund të kujtojnë një objekt të caktuar të kombinuar me atë aromë të veçantë.

Industria e marketingut të aromave dhe hulumtimi që e mbështet atë, pretendon shumë rezultate interesante për tregtarët. Një studim mbështet se 84% e njerëzve kishin më shumë gjasa të blinin këpucë (në këtë hulumtim) ose të ju pëlqejnë më shumë, në një dhomë me aroma. Efektet pozitive të ndërveprimit u gjetën në sjelljen e blerjeve, kënaqësinë kur lloji i aromës dhe muzikës kombinoheshin me njëra-tjetrën.

Spangenberg (2005) zbuloi gjithashtu se kur muzika dhe aroma ishin kongruente (muzika festive dhe aroma festive), kjo çoi në vlerësime më të larta të mjedisit të shitjes me pakicë. Hirsch (1995) ka treguar se një aromë e këndshme e ambientit lidhej me 45% më shumë të ardhura sesa zonat e krahasueshme pa aroma. Fakte interesante për shqisën e nuhatjes dhe aromave.

Ka prova të mjaftueshme që përvoja e klientit është ndryshimi i vetëm më i rëndësishëm i lojës për suksesin e biznesit. Një studim i Walker i vitit 2013 parashikoi se deri në vitin 2020, përvoja e klientit do të tejkalojë çmimin dhe produktin si diferencues kryesor i markës. Një studim tjetër i vitit 2015 nga Synchrony Financial, i cili anketoi mbi 1000 blerës, zbuloi se më shumë se gjysma e blerësve thonë se do të paguanin një çmim më të lartë për përvojat e klientëve që vlerësojnë më shumë.

Me klientët që tani janë gjithnjë e më të vetëdijshëm për zgjedhjet e tyre të markave dhe preferencat e qarta për ndërfaqen e ndërveprimit dhe kanalin e blerjes, markat e shitjes me pakicë duhet gjithashtu të miratojnë një përzierje të mirë të strategjive në internet dhe në dyqan.

Si e nxit aroma
sjelljen njerëzore?

Aromat që ngjallin kujtime pozitive motivojnë vendimmarrjen, duke përmirësuar përvojën e klientit me pakicë.

Aroma është shpesh paralajmërimi i parë i sigurisë ose rrezikut, mikut apo armikut. Erërat kanë fuqinë të drejtojnë sjelljen tuaj në një nivel instinktiv dhe nënndërgjegjeshëm. Për fat të mirë, ju gjithashtu mund të shfrytëzoni fuqinë e nuhatjes dhe ta përdorni me vetëdije në avantazhin tuaj.

Është ironike që shumica e njerëzve e nënvlerësojnë fuqinë e aromës. Aromat kanë aftësinë për të evokuar gjendjet psikologjike pozitive dhe negative të mendjes dhe reagimet në milisekonda.

Nga pikëpamja evolucionare, një erë negative, si për shembull një kafshë e ngordhur, mund të shkaktojë një refleks të menjëhershëm për të ikur nga ai vend.

Një erë pozitive, si djegia e drurit ose pjekja e biskotave, mund të shkaktojë një ndjenjë sigurie dhe dëshirën për t’u prirur dhe për t’u miqësuar ndërkohë që pushoni dhe treteni.

Çfarë erë shkakton një kujtim të gjërave të kaluara për ju?

Në “Kujtimi i gjërave të kaluara”, Marcel Proust ilustron se si era është e lidhur me përvojat e hershme të jetës të ruajtura në engramet e kujtesës të rrjeteve nervore specifike. Proust përshkruan gjallërisht se si kujtimet e harruara të fëmijërisë kthehen në ndërgjegje me intensitetin e tyre origjinal kur protagonisti në tregimin e tij zhyt një biskotë madeleine në një filxhan çaj.

Studiuesit e quajnë këtë “efekt të kujtesës proustian”. Kujtimet e fëmijërisë të lidhura me aromën qëndrojnë me njerëzit gjatë gjithë jetës. Kohët e fundit, Rachel Herz nga Universiteti Brown dhe Haruko Sugiyama dhe kolegët e Korporatës Kao në Japoni kryen një studim për të identifikuar se si aroma e një produkti ngjall kujtime personale emocionale dhe ndikon në tërheqjen e një produkti për konsumatorët e mundshëm.

Find Out More

Na kontaktoni