Fuqia e ndjenjës së nuhatjes në sjelljen njerëzore

Pjekje buke, bar i sapo kositur, parfum me lule. Këto aroma shpesh shoqërohen me mendime të këndshme për një furrë buke të preferuar, një pasdite vere ose një dashnor të së kaluarës që na bëjnë të thithim thellë ndërsa aroma ngjall kujtime të harruara prej kohësh. Por pse duket se aroma shkakton emocione kaq të forta?

Aromat mund të ndikojnë në performancën tonë të punës, sjelljen dhe disponimin. Erërat shkaktojnë përgjigje për shkak të shoqërive tona personale me to. Një erë ka një ndikim tek ne, sepse ne e kemi lidhur atë erë me një ngjarje specifike. Ky quhet të mësuarit asociativ – një ngjarje ose objekt lidhet me një tjetër bazuar në përvojat e individit. Për shembull, unë kam një përgjigje të fortë pozitive ndaj erës së kokosit, sepse ekspozimi im i parë ndaj një ere të fortë kokosi ishte përdorimi i kremit kundër diellit me aromë kokosi gjatë një pushimi në Hawaii. Pushimet janë një kujtim i këndshëm dhe aromën e kokosit e lidh me atë kujtim të këndshëm edhe pse vetë aroma e kokosit është neutrale për të tjerët. Shumica e njerëzve nuk e pëlqejnë erën e plehut organik, por aroma mund të ngjallë nostalgji të këndshme për dikë që është rritur në një fermë dhe e kujton me dashuri fëmijërinë e tij. Erërat mund të marrin konotacione pozitive ose negative në varësi të mënyrës se si është parë ngjarja e lidhur.

Sipas Shoqatës Amerikane të Psikologjisë, aftësia për të zbuluar kimikate në mjedis është e zakonshme për të gjitha gjallesat. Rëndësia e shqisës së nuhatjes është e ndërlikuar sepse na mungon gjuha për ta përshkruar mirë. Krahasimi i një arome me një tjetër është pothuajse e vetmja mënyrë për të përshkruar një aromë.

Studimet kanë treguar se fetuset në barkun e nënës që janë të ekspozuar ndaj aromave dalluese i preferojnë ato aroma si foshnja. Këto preferenca vazhdojnë edhe në moshën madhore.

Gjithashtu e komplikon shqisën e nuhatjes është fakti që aromat kalojnë nëpër qendrat e kujtesës dhe emocioneve përpara se të përpunohen nga truri. Kujtimet e lidhura dhe konteksti luajnë një rol kritik në perceptim. Sistemi i nuhatjes është i përshtatshëm për të mësuarit shoqërues, sepse është i lidhur me sistemin limbik dhe pjesët e trurit që përpunojnë emocionet dhe promovojnë të mësuarit shoqërues. Sistemi limbik është një grup strukturash në tru që punojnë në ndikimin e emocioneve, humorit, kujtesës dhe sjelljes. Ndonjëherë quhet pjesa primitive e trurit, sepse të njëjtat struktura u gjetën në trurin e gjitarëve të hershëm. Ndjesia e nuhatjes është e vetmja shqisa e lidhur në këtë mënyrë e cila ndihmon në shpjegimin se pse erërat ngjallin reagime kaq të forta emocionale.

Si ndikojnë aromat në humor, madje edhe në mirëqenien?

Të mësuarit shoqërues mund ta bëjë një person të preferojë një aromë mbi një tjetër, por gjithashtu mund të shpjegojë se si erërat ndikojnë në disponimin dhe sjelljen tonë. Studimet mbi efektet e aromës kanë treguar se disponimi ndikon në të menduarit dhe veprimet tona. Njerëzit me humor pozitiv janë më kreativë sesa njerëzit që përjetojnë emocione negative. Ekspozimi i njerëzve ndaj një ere të këndshme që u pëlqente ndikoi në aftësinë e tyre për të zgjidhur problemet krijuese. Humori pozitiv është treguar të jetë i lidhur me produktivitetin dhe performancën më të mirë. Aromat e këndshme rrisin sjelljen pozitive, siç është kryerja e detyrave në mënyrë më efikase dhe ndihma e të tjerëve. Ekspozimi ndaj aromave të këndshme është zbuluar gjithashtu se përmirëson performancën në detyra komplekse ose të lodhshme. Nga ana tjetër, ekspozimi ndaj aromave të pakëndshme dëmtoi gjykimin dhe i bëri subjektet më pak të durueshëm.

Një studim i fundit zbuloi se shëndeti fizik mund të ndikohet nga pritshmëritë për një erë. Pjesëmarrësit e studimit me astmë u ndanë në dy grupe që u ekspozuan ndaj një arome të fortë. Gjysmës iu tha se aroma mund t’i reduktonte simptomat e astmës, ndërsa gjysmës tjetër iu tha se do t’i përkeqësonte ato. Pjesëmarrësit që besonin se aroma do të përkeqësonte astmën e tyre jo vetëm që raportuan më shumë siklet, por në fakt përjetuan më shumë inflamacion të mushkërive.

Inputet e tjera shqisore janë të lidhura me shqisën e nuhatjes. Të dhënat nga shqisat e tjera mund të ndikojnë në mënyrën se si ne i perceptojmë aromat. Lidhja midis shikimit dhe nuhatjes është treguar se ndikon në perceptimin e aromave. Ndjenja e aromës së ajrit me aromë të vajit të trëndafilit gjatë shikimit të një fotografie të një trëndafili e intensifikon aromën e trëndafilit.

Tregtarët në përgjithësi kanë supozuar se bërja e produkteve me erë të mirë për konsumatorin do t’i inkurajojë ata të blejnë produktin, por hulumtimi ka treguar se sa ndikim të madh mund të ketë efekti i aromës.

Studimi “Preferohen produktet proustiane: Marrëdhënia midis kujtesës së ngjallur nga aroma dhe vlerësimit të produktit”, ekzaminoi lidhjen midis aromës së locionit dhe perceptimit të klientit. Rezultatet zbuluan se produktet me aroma që ngjallnin kujtime të forta emocionale u perceptuan si superiore ndaj të njëjtit produkt, aroma e të cilit nuk provokonte të njëjtën përgjigje emocionale. Produkti që prodhoi kujtimet emocionale më pozitive u vlerësua nga konsumatori si një produkt më i mirë dhe u kujtua më mirë. Ky efekt aromatik jo vetëm që mund të krijojë ndjenja të mira tek konsumatori, por gjithashtu mund të ndikojë në sjelljen e tij për të kujtuar dhe blerë produktet që ngjallin ndjenjat më të mira.

Zbuloni se si mund ta ndihmojmë brendin tuaj…

Me klientët që tani janë gjithnjë e më të vetëdijshëm për zgjedhjet e tyre të brendeve, hoteleve duhet gjithashtu të adoptojnë një përzierje të mirë të strategjive të brendshme.

Zbuloni se si mund t’ju ndihmojmë të krijoni lidhje emocionale përmes aromave që mund të kenë një ndikim të madh në biznesin dhe brendin tuaj.

Na kontaktoni