Çfarë ka në një aromë? Po Blerësit e Gëzuar?

Mendoni për herën e fundit që keni shëtitur në një dyqan. A ju kujtohet aroma që përhapej në ajër? Ju mund të mos e mbani mend atë detaj, por mund të jeni larguar me më shumë mallra nga sa keni menduar të blini, thjesht sepse pronari i dyqanit po përdorte një strategji efektive marketingu: aromatizimi i ambientit.

Studimet shkencore kanë vërtetuar se njerëzit që janë në një hapësirë ​​tërheqëse të shitjes me pakicë dhe nuhasin një aromë tërheqëse (si kanellë ose vanilje), ata kalojnë më shumë kohë në atë vend. Ata gjithashtu shpenzojnë më shumë para dhe ky është një lajm i mirë për arkën tuaj.

Shkencëtarët dhe studiuesit po mësojnë më shumë çdo ditë se si emocionet dhe sjelljet e njerëzve ndikohen nga aromat. Në vitin 2004, shkencëtarët amerikanë Richard Axel dhe Linda Buck fituan çmimin Nobel për studimet e tyre mbi shqisën e nuhatjes tek njerëzit dhe mënyrën se si aromat përpunohen nga ne në një nivel molekular. Ata arritën në përfundimin se aftësia jonë për të nuhatur ndikon në cilësinë e jetës sonë.

Simple fiton ditën

Megjithatë, jo vetëm ndonjë aromë ambienti do t’i shtyjë klientët të ndihen më të lumtur dhe të blejnë më shumë. Aromat e thjeshta janë më të suksesshme në promovimin e hollësishëm të shpenzimeve sesa aromat komplekse. Një studim i vitit 2012 i kryer nga Universiteti Shtetëror i Uashingtonit dhe Universiteti i St. Gallenit (në Zvicër) analizoi sjelljen e 400 blerësve të një dyqani dekorash shtëpie gjatë një periudhe 18-ditore. Klientët pa e ditur iu nënshtruan një prej tre skenarëve të nuhatjes së ambientit: pa aromë, një aromë të thjeshtë (portokalli) dhe një aromë komplekse (një përzierje e portokallit, borzilokut dhe çajit jeshil). Më pas shkencëtarët mbajtën shënime për zakonet e blerjeve të atyre njerëzve.

Sipas studimit të botuar në Journal of Retailing, aromat e thjeshta në ajër i bënin blerësit të ndiheshin mirë, por aromat komplekse, ndoshta të perceptuara nga pikat e mprehta, ishin më shpërqendruese. Blerësit që nuhatën aromën e thjeshtë të portokallit shpenzuan mesatarisht rreth 20% më shumë se ata që thithnin aromën më komplekse ose pa aromë fare. Ky është një studim i dobishëm për pronarët e dyqaneve me pakicë që kërkojnë mënyra për të frymëzuar klientët të blejnë më shumë.

Aromat, emocionet dhe shpenzimet

Ne e dimë se aromat sjellin përgjigje nënndërgjegjeshëm, emocionale dhe ne priremi të blejmë me zemrën tonë në vend të kokës. Blerja është ajo që i bën shumë njerëz të ndihen të lumtur – është “terapia jonë me pakicë”. Përdorimi i këtyre emocioneve përmes aromës së ambientit mund t’i inkurajojë njerëzit të ndihen më pozitivë ndaj hapësirës suaj të shitjes me pakicë dhe cilësisë së artikujve në atë hapësirë.

Një studim i aromës së ambientit u përqendrua rreth perceptimeve hapësinore – se si klientët e perceptuan hapësirën rreth tyre në një dyqan ose biznes në varësi të llojit të aromës së ambientit në atë mjedis. Studimi, i quajtur “Aroma e ftohtë e pushtetit: Efektet e aromës së ambientit në preferencat e konsumatorit dhe sjelljen e zgjedhjes”, është detajuar në Journal of Marketing, një revistë shkencore e hulumtimit të tregut të rishikuar nga kolegët e botuar nga Shoqata Amerikane e Marketingut.

Studiuesit regjistruan rezultatet e eksperimenteve si në laborator ashtu edhe në dyqane, dhe arritën në përfundimin se kur njerëzit janë në një mjedis të përhapur me ato që konsiderohen si “aroma të ngrohta” si kanella ose vanilja, ata shpenzojnë më shumë para sesa kur janë në mjedise me “të ftohta”. aroma” si mente.

Interesante, ky studim zbuloi gjithashtu se “aromat e ngrohta të ambientit” rezultojnë që njerëzit të perceptojnë se hapësira rreth tyre është më e mbushur me njerëz. Kjo ndjenjë e një atmosfere më “të dendur shoqërore” i bën njerëzit të dëshirojnë të blejnë më shumë produkte. Njerëzit priren të ndihen më pak të fuqishëm në një turmë dhe ata duan ta rifitojnë atë ndjenjë fuqie duke blerë artikuj.

Cila parfum është perfekt për biznesin tuaj?

Nëpërmjet studimeve si këto, studiuesit janë më të aftë të kategorizojnë aromat bazuar në mënyrën se si ato mund të shkaktojnë emocione të tilla si të gjallëruara, nostalgjike, romantike, të relaksuara ose të sigurta.

Për shembull, aromat e agrumeve, borzilokut, livandës dhe kanellës janë aroma relaksuese, ndërsa rozmarina, trumza dhe mentja janë gjallëruese. Një aromë trëndafili përputhet me lumturinë dhe emocionet pozitive, ndërsa kardamomi, jamballi, çokollata dhe xhenxhefili sjellin emocione romantike. Aromat e frutave sjellin një ndjenjë të lumtur, si vera, dhe aromat e pambukut dhe lirit i ndihmojnë blerësit të përfytyrojnë pastërtinë dhe pranverën. Lëkura ngjall një ndjenjë të pasurisë, duke ndihmuar një konsumator të identifikohet me blerjen e një artikulli luksi, ndërsa druri ngjall mendime për tokën dhe vlera të forta në produkte.

Pronarët e bizneseve mund të shfrytëzojnë gjithashtu fuqinë e aromave të ambientit për të krijuar ndjesinë e një hapësire më të madhe dyqanesh – ose më komode. Aromat e lehta e të freskëta si molla jeshile, agrumet ose kastraveci mund të ndihmojnë që hapësira juaj të ndihet më e madhe, ndërsa aroma me drurë, të ëmbla ose pikante mund ta bëjnë një hapësirë ​​më të vogël dhe më intime.

Njohuritë dhe kërkimet mbi aromën e ambientit janë mjete të fuqishme për të ndihmuar pronarët e bizneseve të përshtatin strategjinë e tyre të marketingut të parfumeve për të përmbushur nevojat e tyre specifike dhe për të krijuar një përvojë blerjeje më të rehatshme dhe produktive. Aroma specifike – e ngrohtë apo e ftohtë, e thjeshtë apo komplekse, e gjallë apo qetësuese – që shpërndani në hapësirën tuaj të biznesit mund të frymëzojë klientët tuaj të ndihen më të lumtur.

Zbuloni se si mund ta ndihmojmë brendin tuaj…

Me klientët që tani janë gjithnjë e më të vetëdijshëm për zgjedhjet e tyre të brendeve, hoteleve duhet gjithashtu të adoptojnë një përzierje të mirë të strategjive të brendshme.

Zbuloni se si mund t’ju ndihmojmë të krijoni lidhje emocionale përmes aromave që mund të kenë një ndikim të madh në biznesin dhe brendin tuaj.

Na kontaktoni